Någon på Viasat ska straffknullas med grovsalt...

Okej att man inte bryr sig om sina potentiella kunder/tittare, men nu har Viasat slagit alla rekord...

Först lite bakgrund!

Det var länge sen man kunde titta på Tipsextra på lördagarna och följa engelsk fotboll från högstadivisionen som man har kunnat i princip hela min uppväxt. Numera säljs visningsrättigheterna för sanslösa summor till olika tvbolag som således har ensamrätten på sändningarna från ligan/mästerskapet i fråga. Avtal kan slutas med andra bolag så de exempelvis kan visa rörliga bilder på mål osv i sina nyhetssändningar.

Nu är alltså fallet så att Viasat sitter på rättigheterna till fotbollens Champions League och motorsportens Formel 1.


Under tidigare år har vi kunnat följa två matcher per omgång i Champions League då speldagarna är tisdag-onsdag och en match per dag har sänts i någon av Viasats gratiskanaler: Tv3, Kanal 6 eller Tv8. Resterande matcher har visats i Viasat Sport-kanalerna som man måste ha separat abonnemang på. Vanligt att storlag eller svensklag visats för alla.

Vad gäller Formel 1 har sändningarna misshandlats en aning, de har visats i sexan, men enbart direktsändningen klockan 14 på söndagarna. Fria träningen och kvalet gick i Viasat Sport. Likaså om loppet gått i Asien så att direktsändningen varit vid sextiden på morronen har det gått i sexan, med ett sammandrag vid 14.
Sedan började de sända i Tv3 med Aschberg som programledare och Carolina Gynning och FcZ-Tore på plats och det gick ju inte så bra om man uttrycker sig försiktigt. Men kanonkommentatorer i Eje och Janne räddade det hela.
På sistone har vi fått både kval och lopp i sexan vilket vi tackar för, men väldigt ofta har presskonferensen efter loppet hamnat i betalkanalen.


Nu har dock någon skitit väldigt mycket i ett väldigt blått skåp.


Viasat har skrotat sina gamla kanaler och startat en bunt nya: Viasat Sport, Viasat Motor, Viasat Fotboll och Viasat Golf.

Det må vara hänt, de får dribbla med sina kanaler bäst de vill så länge det inte drabbar mig. Men det har det gjort. Ordentligt.

Vi kan ju börja med F1 som jag följt under många år, men nu är det slut med det. F1-racen kommer visas i Viasat Motor. TV6 kommer visa kvalet på lördagar och ett sammandrag på söndagar, men vill man följa loppet direkt är det Viasat Motor som gäller.

Dessutom tänkte de införa detta nya för en vecka sen - med två lopp kvar av F1-säsongen... Det tog hus i helvete tillräckligt för att de skulle backa och faktiskt visa de två sista i Tv6 precis som planerat. Men inför nästa säsong är det slut på F1-tittande - sammandrag av lopp är tristare än pölsa...


Okej, Champions League då?

Tja, vad gäller CL är det etter värre, även om det låter omöjligt.

Av två matcher per omgång med storlag och/eller lag med svenskar i startelvan så blir det en match och är det en match av intresse kommer den inte gå i Tv8 - detta är en
uttalad policy av Viasat.

Men det är så många matcher på en gång så de lägger fotboll även i Viasat Motor. Hur det rimmar med uttalandet "Vi möter kundernas önskemål, de vill ha renodlade kanaler. Vi har haft lite problem med våra varumärken tidigare och det har varit med kvantitet än kvalitet. Nu blir det mer kvalitet" av sportchefen Per Tellander, det förstår jag inte riktigt...

Igår visades Fenerbache-Arsenal och idag visas alltså inget alls. Jo förlåt, de visar Linköpings HC - ZSC Lions Zürich i Champions Hockey League - kanske inte riktigt den Champions League jag var sugen på...

Så, blir jag av detta mer intresserad att skaffa Viasats sportkanaler för 99 spänn i månaden med en obligatorisk bindning på 12 månader? Knappast.
Dessutom måste man ta hela paketet, även om man skiter blankt i till exempel golf.

De som verkligen vinner på detta är sportbarerna, jag kommer frekventera O'learys vid Rådhuset bra mycket mer framöver, det kan jag lova...

Dessutom är det hög tid att leta rätt på livestreams på nätet kanske?


Nu ska jag gå och nanna kudde strax, dumjag satt uppe till två och glodde på Transformers i förrgår och igår blev det midnatt innan jag klev i bingen. Stor dag i morron, så det gäller att vara utvilad! ;-)

Kommentarer
Postat av: Tess

hehe en roman om tvkanaler - har du för mycket fritid eller?

Postat av: StefaN

Javafan, har det skitits i ett blått skåp så har det!



För övrigt hittade jag en livestream på nätet, så jag fick se Atletico Madrid - Liverpool iaf, dessutom med engelska kommentatorer! :D

2008-10-23 @ 23:18:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback