Riva eller inte riva - bygga kontor eller lägenheter?

På Smedjegatan ligger några riktigt gamla kåkar som ut mot gatan är lite sneda och vinda och som fastighetsägaren L E Lundbergs vill riva. Till stora protester från länsmuseets sida.

Om man går på Smedjegatan är det där Frimans Hattaffär ligger samt genomgången till parkeringen ut mot Munksjön. Ett rött och ett gult hus som om man ser dom från parkeringens sida är alldeles vansinnigt genomcharmiga! Tillbyggnader här och där, något som ser ut som ett utanpåliggande trapphus, sneda och vinda, helt enkelt något som stått där sen 1700-talet...

Lundbergs vill riva dom och bygga en butiksgalleria och kontor på deras och även parkeringens plats. Som anledning för rivningen anger de att kåkarna är hemskt nedgångna och slitna och således skulle kosta alldeles för mycket att renovera och rusta upp.

Saken är att Lundbergs gett blanka fan i att underhålla husen i åratal. Varför vet jag inte, men de kanske övertog dom och ansåg redan då att de var "bortom all räddning" och tyckte att underhåll inte var något att tala om.

Men politikerna sätter trevligt nog hårt mot hårt - har man gett fan i att underhålla en fastighet och sen försöker använda dess slitenhet som en anledning att riva, då får man stå sitt kast!

Dessutom, idag hyser kåkarna två butiker (eller är det tre?) och några lägenheter medan Lundbergs vill bygga butiksgalleria och kontor. Eh, mer kontor i centrum är INTE vad stan behöver, det kan jag lova...

Har de inte lärt sig något av 60-talets katastrof i Stockholm där de rev alla gamla Klarakvarter med mysiga trähus, jämnade allt med marken, grävde en stor jävla grop och byggde det betongcity som utgör området kring Sergels Torg - södra Drottninggatan idag? De byggde bara butiker, parkeringsgarage och en jävla massa kontor - och idag klagas det på att city är helt öde efter stängningsdags eftersom ingen bor där...
No shit?

Nej, inte en kvadratmeter mer kontor om man inte samtidigt bygger lika mycket - eller mer - lägenheter.
Och då menar jag inte bostadsrätter med "genomgående hög standard" som är så populärt idag, utan hyresrätter som gemene man har råd att bo i.


Nu ska jag städa - i min hyresrätt. ;-)

Kommentarer
Postat av: *Bull*

Heja heja! Riv och riv!! Bygg nytt och nytt och helst kontor så vi vanliga människor får bo í små skrymslen! JA!!! Eller.. Nej!

2007-03-10 @ 13:22:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback