Jösses...

Jag ser mig inte som nån expert på politik, men vad jag vet är att världens studenter är ett gäng med oftast sunda åsikter och som återkommande går i första ledet för förändringar.

Men igår och idag var det rapporter från en moské i Pakistan där talibanvänliga studenter barrikaderat sig och slogs mot ordningsmakten med dödsfall som följd.

Läs det där igen: talibanvänliga studenter...

Jösses...


Sådärja, det behövdes ju bara två argentinare och ett hemvändande Englandsproffs för att AIK skulle vinna på hemmaplan... ;-)
Stor fördel med att flytta hem: man kan börja gå på fotboll någorlunda regelbundet igen! Tjoho!
Inget ont om J-Södra och den otroligt vackert liggande Stadsparksvallen, men det är nåt visst med Råsunda...

Apropå det, SvFF håller ju på och projekterar för
Nya Råsunda, en ny fotbollsstadion, hemmaplan för landslagen och givetvis också för AIK. Nuvarande Råsunda Stadion är enormt slitet efter alla år och om- och tillbyggnader, så ett nybygge är välbehövligt. Den nya arenan kommer hamna nånstans kring Solna Station (pendeltåget), men den kommer inte heta Nya Råsunda, Råsunda 2.0 eller nåt sånt - även om det vore lite humor. ;)
Dels är Råsunda området i Solna där nuvarande stadion ligger och dels (och dessvärre framförallt) kommer en sponsor i den fetare skolan att sätta sitt namn på stället.

Rykten på nätet säger att det är Swedbank som kommer öppna stora plånboken och att namnet kommer bli något i stil med Swedbank Arena.

Neeeeej...

Är det något jag innerligt och helhjärtat avskyr så är det sponsornamn på idrottsanläggningar!

Mycket av magin kring en hemmaplan försvinner med ett köpt namn. Vem känner sig hemma i Coop Forum Arena eller Swedbank Arena när stället i många, många år har hetat Scaniarinken eller Kempehallen? Dessutom har byggherrarna (eller vilka som nu får stålarna för namnet) en total brist på känsla när det gäller namn... Arena? Vaddå arena? De flesta av köpenamnen hade låtit ganska vettiga med ett suffix som "stadion", "parken" eller "hallen", men arena... Det låter bara tjyvtjockt på nåt sätt.

Titta bara på Premier League där anläggningarna väldigt ofta har namn från var de ligger (Anfield Road, Highbury, Villa Park) men också där börjar det dyka upp dessa motbjudande namn. Millennium Stadium i Cardiff har väl nu efter millennieskiftet det löjligaste namnet, men Highbury är numera övergivet eftersom Arse(nal) numera spelar på Emirates Stadium - huvudsponsorn som bestämde...


Man kunde gott och väl gjort som FC Köpenhamn gjorde när de byggde om Parken - de behöll det minst sagt inarbetade namnet och lät istället sponsorerna köpa läktarna. Carlsbergläktaren till exempel, en klart smidig lösning.

Det finns ett enda av dessa nybyggen som har ett någorlunda godkänt namn och det är Cloetta Center i Linköping. Inte nog med att det (för en gångs skull) är en lokal aktör som satt sitt namn på stället (de har en fetestor fabrik utanför stan), det är faktiskt stor humor kring det här med Center - det heter ju deras klassiska chokladrulle! :-D

Det finns ett namn jag kan acceptera på nybygget och det är om AIKs huvudsponsor kliver in.
Åbro Arena - way to go! =D

Men tills dess att nya åbäket står klart och de river gamla kära Råsunda gäller det väl att gå på så mycket fotboll man bara nånsin kan, för sen lär det inte bli samma sak.

Råsunda tar 38 000 med alla reservplatser fyllda, bakom stolpar och allt vad det är. Nya ska alltså ta 50 000. Hur ska AIKs supportrar nånsin kunna skapa stämning där i en serielunkmatch mot Örebro med 10 000 på läktarna - en gubbe på var femte stol?

Med byggnation och allt vad där tillkommer blir driften rätt jävla dyr kan jag tänka mig. Detta innebär givetivs högre hyra för den största hyresgästen AIK. I sin tur betyder det höjda biljettpriser...


Så nu passar vi på så klart! Först är det en tradition som ska klaras av, bortamatchen mot Elfsborg. Förra året blev det ett krampaktigt 1-1 på höstkanten av säsongen, nu är det ett dubbelmöte eftersom serien vänder.
Det är dagen efter min sista dag på K-Rauta, så mig gör det inte ett smack att det är en torsdagsmatch! Dessutom ska jag till Göteborg den helgen så då är man ju halvvägs...


Men nu ska jag nanna kudde!

Kommentarer
Postat av: Sjögren

och vad är skillnaden mellan SCANIA(lastbilar)rinken, CoopForum Arena, KEMPE(ägarna till Mo och Domsjö AB)hallen och Swedbank Arena? =)

2007-07-05 @ 10:23:40
Postat av: StefaN

Scania och Kempe har starka anknytningar till sina respektive orter, men du kan väl inte på nåt sätt påstå att Swedbank och Coop Forum har en starkare lokal förankring någonstans överhuvudtaget? Dessutom hörde jag att Västerås nya hall OCKSÅ ska heta Swedbank Arena... *suck*

2007-07-05 @ 16:28:05
Postat av: Spindel

What about Kinnarps Arena? Trodde du hängde med i övergången från Rosenlundshallen då du åndå bodde i staden...

2007-07-05 @ 22:31:21
Postat av: StefaN

Haha, tänkte på den när jag skrev, men glömde bort det. ;)
Well, Kinnarp ligger ju inte så jättemånga mil bort, men å andra sidan finns det inte så många stora företag med rejäl anknytning till stan. Om Husqvarna gått in hade det nog knotats en del väster om Vättersnäs... :D

2007-07-06 @ 16:48:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback