Aj, aj, aaaaaj!

Som en del kanske märkt har jag hostat ett tag (sen början av november närmare bestämt) och jag börjar tröttna på det nu.

I samband med att jag var nere i Jönköping på Jakobs svensexa knaprade jag Doxyferm jag fått av vårdcentralen, men de hjälpte inte.

När vi var på julbord med jobbet var vi på The ABBA Orchestra Christmas Edition blabla och satt längst fram på högerkanten, alltså hade vi ena högtalarstacken skapligt nära oss. Sen dess har jag lock för högerörat.

Efter det, för nån vecka sen, åkte jag på en rejäl förkylning. Ingen feber, men mer snor, mer nysa, mer hosta. Dessutom lock för andra örat också.

Under hela denna tid har jag hostat lungorna ur mig. Inte nån liten frökenhosta som går att kväva i näven, utan hostattacker jag viker mig dubbel av, hostar så jag tappar andan och i princip klöks av.

Efter en tids hostande skämtade jag om att jag fått träningsvärk i magen av det, men nu har det gått ett steg längre.

Nu har jag nåt rent löjligt ont i högersidan. Det gör ont att peta där, jag kan inte andas in ordentligt utan att det smärtar och att hosta ska vi bara inte tala om...

Det gör ont i de nedersta revbenen när jag hostar, såpass att jag drar mig för att hosta så långt det går, likaså kan jag inte andas in ordentligt utan att det smärtar.


Jag ska ta kontakt med nån lämplig vårdinstans, men tills dess: kan man hosta sönder revbenen?
Det gör så jävla ont att jag har svårt att tänka mig att det är nåt annat...

Jag har hittat
ett svar på Sjukvårdsrådgivningen som säger att man tydligen kan det. Aj.


Visst gör det ont att hosta och sova på högersidan, men det jag verkligen vill bli av med omgående är locket för öronen - ska ut och flyga om några veckor och då vill man inte ha det. Jag flög till London en gång i det tillståndet, helvete vad det gjorde ont! ..och nu är det inte nån tvåtimmars flygresa det rör sig om...

Kommentarer
Postat av: *Bull*

Nej, man kan inte hosta sönder dem, för det talade de snällt om för min pappa som också hostar som en stolle. Det känns bara så men är inte teoretisk möjligt..=)

2007-12-26 @ 15:05:09
Postat av: StefaN

Kära lilla Bull, har du kollat länken där, vad specialisten i allmänmedicin skriver? ;)

2007-12-26 @ 22:18:12
Postat av: tindraz

Mattias kollega gjorde det förra månaden, så jag står på stefaN (och specialistens) sida. =)

2007-12-26 @ 23:56:55
Postat av: Gustav

Visst kan man hosta så att ett revben går av. Man skulle kunna beskriva det som en slags stressfraktur och oftast drabbar det revben som sitter högt upp eller långt ner. Ofta är det ju inte den enskilda "hostningen" som pajjar revbenet utan den stress som thorax drabbas av under långvarig hosta, (därav stressfrakturen). Jag har ju en del patienter med Cystisk Fibros och där är det inte helt ovanligt att de någon gång drabbas av frakturer. De har slem så långt ut i bronkiolerna att de näst intill, utan sjukgymnastik och inhalationer, inte KAN hosta upp någonting. Följden blir ihållande hosta i timtal, dag ut och dag in.

Hur som helst, gå till en läkare och kräv en lungröntgen!!
Problemet vid revbensfrakturer är ju som bekant att det inte finns så mkt att göra i behandlingsväg annat än värktabletter.
Där jag jobbar skall patienterna kunna djupandas utan att det gör ont (allt är relativt förstås, men du förstår), annars smärtbehandlar vi direkt. Följden av utebliven djupandning...och DÄR slutar lektionen i lungfysiologi.

Hur som helst...det är ju egentligen inte revbenet som är problemet. ÄR det en fraktur/spricka så kommer det ju inte att läka så länge du hostar.

2007-12-27 @ 16:26:04
Postat av: StefaN

Nä, jag ska ta mig till vårdcentralen i morron och ett första steg är att kräva smärtlindring och hostdämpande värt namnet.
Slemklumpar kraxar man ju upp ibland, men det var mer innan jag vart förkyld av nån anledning.

Men så syster majoren tycker jag ska lungröntgas också? Hum hum...

2007-12-27 @ 17:40:01
Postat av: Gustav

Utan tvekan! Jag menar att hosta som har varat så länge, utan övriga allergitypiska symtom (snuva, rinnande ögon, ökning vid exponering X eller Y osv) inte ska ignoreras. Hosta är tyvärr svårt att komma åt. Cocillana Etyfin är min favorit om det är hostan man vill klämma dit, men jag upplever att många får biverkningar (dimsyn, yrsel, trötthet mm. kolla fass.se).
Det finns ju en hel drös olika tankar och kombinationer av läkemedel som kunde vara lämpliga, men att symtombehandla utan att verkligen fundera vart hostan kommer ifrån känns märkligt eller hur?
Beskriv för läkaren på vc HUR länge du har hostat, HUR många doxyfermomgångar du käkat, ATT du är OROLIG för vad det är som händer.

2007-12-27 @ 18:20:05
Postat av: StefaN

Jo, Cocillana Etyfin har man ju hinkat förr, den är det lite klipp i. Dock utan biverkningar såvitt jag minns.

Gah, då blir det många timmar borta från jobbet då, jag tror ju inte de har sån apparatur på vårdcentralen - då blir det St Göran!

2007-12-27 @ 19:43:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback