Ombyggnadsdags!

Det känns som att jag senaste veckan inte gjort annat än häckat framför datorn med Prisjakt och diverse hårdvaruforum som mål för mitt surfande... Ja, det är ombyggnadsdags igen!

För några månader sen skaffade jag ju nytt chassi till datorn och tillsammans med två Noctuafläktar blev ljudnivån markant lägre! Men samtidigt har jag gått och fått lite dåligt samvete för att jag inte använder min laptop så mycket som jag borde. Alla program som jag har på den stationära finns ju inte där, bokmärken är inte uppdaterade osv...

Men nu ska det hända grejor!

Det började redan när Pc-city lade ner och körde utförsäljning, då hittade jag en dockningsstation från HP som verkade passa min bärbara - en hundring för något som vanligtvis kostar närmare tusenlappen, då slog jag till i blindo! ;)
Typiskt nog fanns inte min modell på laptopen med i listan på lådan, men efter några mail till HP visade det sig att den passar, min modellserie på laptopen var inte släppt än då dockan producerades.

Nu är då tanken att ha den bärbara i dockan (ingen riktig docka, egentligen bara en kabel man ansluter och en låda med en massa utgångar) och fortsätta använda samma skärm, tangentbord och mus som jag gör idag. Den stationära ska förvandlas till en filserver och gömmas undan på lämpligt ställe där den inte hörs och anslutas via trådlöst nätverk till routern och i förlängningen laptopen/dockan.

Men.

Idag matar jag ju både film och en del ljud (köra ut Winamp/Spotify i recievern ger ju mer tryck än datorhögtalarna) och musik är inga problem att köra från dockan, men hur göra med matning av film från filservern? Dra hdmi-kabel hela vägen från klädkammaren där jag tänkt ställa den kommer inte på fråga och matar jag över nätverket måste jag ha nåt i andra änden som gör om det till ljud/bild. Hdmi-ut finns dessvärre inte på dockan.

Lösningen blir antingen en HTPC eller en mediaextender. Men vad, och vilken?

En HTPC är ju en liten dator, helt inriktad på media, men som man även kan surfa på osv om man känner för det. Idag finns det byggen som inte är större än en förvuxen digitalbox, så utrymmet löser sig. Dessutom klarar de hårdvaruavkodning av HD-material (som ju är trevligt att se på) och lite sånt. Men man får bygga själv i de flesta fall och de kräver lite underhåll med uppdateringar och sånt, precis som en vanlig dator.
En mediaextender (typ Tvix, Popcorn) är lite mindre fysiskt sett, funkar i de flesta fall out-of-the-box, men är lite mer begränsade i användningsområdena. Dessutom bökigt med tredjepartsmjukvara om jag fattat det rätt.

Jag lutar lite åt HTPC men det är många hötappar att vela mellan...

Att ställa dit nuvarande burken kommer inte på tal. Dels är den alldeles för stor för tv-bänken och med hårddiskarna i låter den för mycket. Skulle jag ta ur hårddiskarna måste jag ändå fixa en server på något sätt, så den får bli filserver rätt av - enklast så.


I övrigt händer det fan inte mycket - men ibland glimtar det till.

Var på förhandsvisning av District 9 i torsdags, klart cool rulle! Udda upplägg på berättandet, ett gäng oväntade vändningar och gott om action. Mest imponerande är effekterna och aliensarna - speciellt med tanke på att det är i sammanhanget en lågbudgetproduktion. Förvisso var Peter Jackson producent, men hela filmens budget kostade mindre än bara marknadsföringen av senaste Transformers! Sen finns det en hel del paralleller att dra mellan hur "the shrimps" (som utomjordingarna kallas) behandlas i filmens Johannesburg och hur den svarta befolkningen behandlades i Sydafrika förr...
Se den!

1-0 mot Trelleborg igår på ett soligt Råsunda och AIK i topp i en haltande tabell. Men om 0-0 står sig mellan Elfsborg och Göteborg (en halvlek kvar) är vi kvar i topp även efter det...

Nu ska jag se på film - från datorn. ;)

Kul med sol, men...

Insåg nyss att jag behövde ta en sväng bort till Ica om det var så att jag tänkte käka nån form av frukost i morrn bitti. På med luvtröja, ut genom dörren och väl kommen ut på gatan... oooh...

Mörkt, regnvåta gator, rejält blåsigt - det kändes som långt in i oktober! Snart är dom här igen, höststormarna! Sweet...


Rabaldret i pressen om Spotify efter
Magnus Ugglas utbrott kan man ju bara garva åt... Få se nu, Uggla har härsknat över att han får alldeles för lite i ersättning från sitt skivbolag för vad Spotify betalar dom i upphovsrättsersättning, eftersom hans skivbolag köpte in sig i Spotify i början när det inte alls var säkert att det skulle bli en succé?

Okej, så eftersom han "under det första halvåret tjänat lika mycket på sex månader som en halvdan gatumusikant drar in på en dag" surnar han till ännu mer över det faktum att han överhuvudtaget får betalt för något som folk lyssnar på över nätet och därmed hotar att ta bort sina låtar från Spotify?

Jag fattar inte.

Eftersom han säger att han blir "hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music" så borde det alltså betyda två saker.

1. Han vill hellre gå miste om alla intäkter när hans musik inte finns på Spotify och folk tankar från The Pirate Bay, istället för att få några "spottstyver" ibland i alla fall (en summa som gemene man antagligen hade sett som en gudagåva).
2. Det är följdaktligen fritt fram att tanka hans musik bäst man vill.

Fast man kan ju inte låta bli att fundera, om Spotify nu inte hade blivit nån succé - hade det gnällts på att Sony Music spenderat 30 000 spänn på sex procent i ett nätmusikbolag som gick omkull? Med till visshet gränsande sannolikhet... tja, behöver jag fortsätta?


Justja, jag har blivit morbror igen! En liten tjej dök upp vid sjutiden i söndags morse, till skillnad från storebrorsan så gick det undan - två timmar efter vattnet var det klart!


I övrigt är jag glad över att Premier League börjat igen, så man har nåt att göra på helgerna. Jag hade väl inte så överdrivet många verkligt nära polare i Jönköping, men här är det ensamt så det räcker och blir över. I 036 kunde jag gå ut ensam på krogen eftersom man alltid träffade nån man kände - oddsen på det här i stan?

Crap.


Jag stod i fönstret i ett hus vid havet.
Jag såg henne komma genom trädgårn där
Jag tror inte att hon visste att jag såg eller hörde
Men jag såg o jag hörde hur hon sjöng, tyst för sig själv:

Kärlek är för dom, dom som har tur
Kärlek är för dom, dom som har tur
Kärlek är för dom, kärlek är för dom
Kärlek är för dom

Jag körde neråt mot den gyllene staden
Frågade flickorna som stod längs vägen
Dom bara stirrade ner i marken o sa
Min herre ni, ni vet ingenting, ni vet ingenting

Kärlek är för dom, dom som har tur
Kärlek är för dom, dom som har tur
Kärlek är för dom, kärlek är för dom
Kärlek är för dom

I kvarteren bakom stationen, jag frågade poeterna som satt där på rad
Dom bara glodde kaninögda rakt fram
Till slut, till slut sa en av dom
Vad kan vi om sånt?

Ge mig en öl, så ska du se jag vaknar till

Det finns många roliga sporter varav de flesta, åtminstone enligt undertecknad, bäst avnjuts från tvsoffan eller läktaren - men vissa ska fan upplevas.

Den Tyska Milen - ett fabulöst fylleslag i idrottens namn. :-D

Sedan har vi Tunnelbanerace som det finns två varianter på.
Antingen den mer seriösa där man hoppar av vid varje station, uppsöker ett sunkhak (där biran kostar under två tjugor alltså) och hinkar i sig en stöl så snart man kan och vidare till nästa station!
Budgetvarianten och även den som är lite aggressivare är att hoppa av på stationen och på perrongen peta i sig en enhet ur den medhavda kassen och sen på nästa tåg. Här kan det gå undan på alla möjliga sätt! Många har sett sig kallade att börja ute i Hässelby Strand, men få äro utvalda att nå målet på T-centralen, 22 stationer senare...

Detta kan varieras i all oändlighet, exempelvis att börja uppe vid Wenner-Gren Center och arbeta sig Sveavägen ner och ta en öl på varje ställe man hittar innan man är vid Sergels Torg. Sveavägen är jävligt lång.
Götgatan kan bli ganska så elak också, avsevärt kortare, men beroende på hur man räknar Medborgarplatsen kan det bli nog så många hak.

Jag vill minnas att vi planerade en långväga förfest i Jönköping nångång, börja längst nere på Torpa hemma hos den som bodde där, hinka en öl, vidare till nästa person något närmare stan, en öl där och så vidare - men vi lyckades aldrig genomföra det...

Magniiificent...

U2 är sjukt jävla bra och de har en übercool scen!

Men de kunde ha börjat konserten lite bättre... Nu blev det tre (halv)lugna låtar innan det drog igång ordentligt - förra turnén sparkade de igång direkt: "Ett, två, tre, fjortooon!" och sen var det full gas med Vertigo!

Trots den sega starten tog de igen det med besked! Scenen gjorde ju sitt till förstås, klon levde sitt eget liv minst sagt och jag är glad att vi inte satsade på att komma lääängst fram - då hade man missat hälften av showen...

Nu är jag iaf hemma, Göteborg i övrigt var lite blåsigt på fredagen när jag lekte turist men utgången på kvällen blev rejäl och jag var bakis som fan i många timmar innan jag hämtade mig på lördagen... Men nu börjar jag hitta någorlunda i den där stan iaf, haha...

Nu ska jag sova och fundera på varför mitt nätagg låter som ett tröskverk numera. :/