Sommar, sol och koskit i hagen

Vad är mer sommar än hemmagjord hallontårta i skärgården?


Lördagen spenderades alltså vid släktens hus på
Tynningö i Stockholms innerskärgård. Ganska speciell kåk faktiskt, i år är det 100 år sen det byggdes, eller rättare sagt sattes upp.

Huset var på väg till USA för en världsutställning, antagligen i Seattle, Washington, 1909. Det speciella var att det var prefabricerat, dvs som många hus byggs idag, väggar, takstolar osv är färdigbyggda och kommer som ett stort Ikea-paket färdigt att monteras ihop på plats.

Men det bar sig inte bättre än att pråmen som fraktade huset sjönk redan i Stockholms skärgård. Huset bärgades del för del och sattes helt enkelt upp på stranden på Tynningö som låg närmast. Där blev det kvar.

Vad vi vet är att det bland annat tjänat som pensionat då det består av många smårum och köptes av fyra bröder 1943 då det gick under namnet Villa Solstrand, något som hänger kvar än idag parallellt med Forsbergs Villa - mer av ett lokalt namn som etablerats under de senaste 65 åren. ;)

Så i lördags var det lite baluns därute med 43 pers på plats! Trots att många av oss ställde bilarna på Norra Lagnö och tog färjan över till fots blev det inte mindre än tolv bilar plus mina föräldrars husvagn på tomten...


Kul var det, men jag var tvungen att bryta taffeln för egen del redan vid tre minuter i sju och springa till färjan (som tack och lov bara är en tomt bort) då famliljen AspBielke var i stan på semester, gubevars...

Full kareta in mot stan, dumpa bilen (tack Tindraz!) på Östermalm och över till Grönan för en klassisk femkamp! Min blygsamhet hindrar mig från att förtälja vem som vann... ;-)


Idag har det varit 30 grader varmt och tokig sol - perfekt väder att åka till Ikea i Barkarby alltså! Jag shoppade en dvdhylla på absolut nolltid, haha...

Kommentarer
Postat av: Gustav

Mer sommar än hemmagjord hallontårta i skärgården? Hemmagjord JORDGUBBStårta i rökerigränd? :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback